4.6.09

Sar Planina - Titov Vrh


Titov vrh najviši je vrh Šar Planine sa nadmosrkom visinom od 2747 m, a nalazi se u u području sjeverozapadne Makedonije uz samu granicu sa Kosovom.
Poziv na tradicionalni uspon dobili smo od naših Makedonskih kolega iz društva "Ljuboten" iz Tetova koji su još davnih sedamdesetih imali razvijene prijateljske odnose sa našim društvom.
Prvo veče organizatori uspona priredili su prigodno otvaranje i predstavljanje planinarskih društava koji su se odazvali, a bilo ih je sa svih strana bivše nam države. Isto su se veče uz melodije koje svima pašu i litre vatrene vode naši narodi i narodnosti zabavili do kasno u noć u čemu sam i sam aktivno učestvovao.
Uspon na Titov Vrh organizirano krece u jutarnjim satima iz skijaškog centra Popova Šapka (1800 m.n.m.), te nakon 4 sata uspona laganom planinarskom stazom stiže se na vrh.
Pogledi sa vrha vrijedni su truda, tu su Prokletije još sa sniježnim vrhovima, Veliki Korab - najviši vrh Mkedonije, te ostatak Šar Planine koja se proteže na 80 km dužine.
Šar Planina prepuna je predivnih planinskih potoka, planinskih jezera i naravno Šarplaninaca - pasmine pasa poznate mnogo dalje od Mkedonije.
Ovaj izlet dijelom cu pamtiti po dugom i zamornom putu preko novih susjednih državica sa revnosnom policijom, te se na nekim prijelazima čekalo i po sat vremena samo na pasoške kontrole, a na ulasku u Kosovo za minibus se plaća 290 eura za nekavo osiguranje.
Sve se brzo zaboravi, a u sjećanju ostaje prelijepa planina i dobra planinarska ekipa.


Smještaj - Hotel Popova Šapka
Na putu prema vrhu


Encijan

Na vrhu (oko 900 učesnika)

Pogled na Prokletije u daljini

No comments: