28.9.07

Dolomiti, Italija

Ovog puta nešto iz Italije, i oni Planine za trku imaju, i još kakve. Naše kolege GSS-a iz oblasti Trentino, ili originalno "Corpo Socorso Alpino" ugostili su nas krajem ljeta u planinskom domu Vajolet na 2245 m.n.m. Veći dio vremena posvećen je obuci spašavanja u nepristupačnim uvjetima, ali je naravno ostalo nešto i za šetnju ovim prelijepim planinskim masivom. Planinu krase impozantni stjenoviti vrhovi i pogledi na uređene zelene pašnjake u dolini ispresjecane crnogoričnom šumom. Sve je uređeno, za razliku od naših planina, što je u određenim situacijama poželjno, ali opet na drugoj strani planina je dijelom izgubila čar netaknute i divlje prirode.
Svuda su lijepo markirane i osigurane staze sa putokazima, izgrađeni su komforni domovi sa poslugom, tisuće planinara krstari planinom, komercijalizacija je prisutna na svakom koraku.
Vjerujem da je zimi još ljepše i da se dolaskom debelog sniježnog prekrivača planina pretvori u pravu divlju ljepoticu, staze su neprohodne, domovi se zatvore, te samo rijetki entuzijasti uživaju u čarima planine.
U svakom slučaju bilo je lijepo, a i nešto se naučilo.Trento, središte oblasti i grad koji živi sa alpinizmom i za alpinizam.

Srdačni domaćini sve su organizirali pa i koferenciju za tisak.

U bazi helikopteske jedinice za hitnu pomoć i spašavanje u Trentu.

Tvornica vrhunske planinarske obuće Lasportiva.

Mjesto smještaja, planinarski dom Vajolet na 2245 m.n.m.

Početak obuke, dr. Tigran, Bole, Luka, Mauro, Bojan, Fabio, Miro i Damir.

Tornjevi Vajolet.

Absail od 2 puta po 60 metara, nikad kraja.

Učesnici penjanja na tornjeve Vajolet, nema šta definitivno najuzbudljivije iskustvo do sada.

Ispred jednog od mnogobrojnih domova na planini, sve je organizirano pa i hladno pivo i obroci.

Spomenik orlu, u nas bi ga vjerojatno već srušili, ko zna šta simbolizira.

Na oko 2900 m.n.m. pogled seže sve do snježnih vrhova Alpa u Austriji.

No comments: