29.7.07

Svi u planine

Nesnosne vrućine ovoga srpnja ne ostavljaju drugu mogućnost nego odmor provesti u planinama.
Izbor je pao na Trnovačko jezero i sve oko njega što priroda može podariti. Po prvi put idem sa obitelji u potpuno divlji i nepristupačni dio prirode gdje je prva medicinska ustanova i bolja prodavnica u Foči udaljenoj sat i pol vožnje uz naravno i 2 sata hoda od jezera do auta. Ruksaci su puni hrane i opreme za planiranih nekoliko dana, sve se nosi od kruha, mlijeka, istant hrane, mesa pa sve do slatkiša.
Jedini razuman način za prenjeti stvari je najam konja od Prijevora do jezera. Konj se može unajmiti u par katuna na Prijevoru i košta 15 - 20 eura u jednom smjeru.
Vrijeme je toplo i na ovoj visini (jezero je na 1500 m), a temaparatura vode u jezeru izmjerena u plićaku je 26 C.
Najavljeno je lijepo vrijeme cijeli tjedan, ali ne treba biti siguran u planini te se odmah razapinje i učvršćuje šator te dovlače drva iz šume do ognjišta.
Jezero pruža niz zanimljivosti za sve koji vole prirodu tako da se svako jutro može prošetati na neki drugi planinski vrh, ili opušteno kupati i sunčati na jezeru. Nedaleko od jezera nalaze se stočarski katuni gdje se mogu kupiti domaći mliječni proizvodi i meso te naručiti domaći kruh ispod sača.
Večeri su poseban doživljaj uz logorsku vatru, svježi planinski zrak i potpunu tišinu upotpunjenu povremenim glasanjem divljači. Na jezero dolaze najčešće planinari, ali i svi drugi zaljubljenici prirode iz svih krajeva, te se za kratko vrijeme sklope prijateljstva i provedu predivne večeri uz prepričavanje anegdota i čašicu dobre šljive.
Sve u svemu ako mogu da ocjenjujem za mene je ovo čista desetka u odnosu na more, pretrpane plaže, večernje sparine i naravno visoke cijene.
Nema dvojbe valja ponoviti, još po mogućnosti uz isto društvo.
Pozdrav ekipi iz Beograda, kao i Dirku i Lotty, te Bogdanu posebno od Filipa.

Put vodi preko Tjentišta, spomenik na mjestu stradanja 3001 partizana.

Vodopad Skakavac, pogled iz preostale Europske prašume Peručice.

Sve na konja i skakući po putićima i livadama.


Trnovačko jezero u rano jutro.

Novica,(u sredini) čuvar na jezeru uvijek gostoljubiv.



Pašnjaci podno Volujka.



Pastrmka, sama narasla, sama se hranila, pa kolika je god.

Noć, stalno nešto šuška u šumi.

U katunu, gostoljubivi domaćin i miris starine.
Ekipa iz Belgije Lotty i Dirk.

Raja sa ljetovanja.


Rafting na obližnjoj Tari.

No comments: